Facebook verilerinizin Hangilerini Topluyor?
Facebook verilerinizi doğum gününüzü ve en sevdiğiniz anıları takip ettiğini duymak sizi şaşırtmayabilir. Büyüyen teknoloji devi, sizi tanıyabileceğiniz insanlarla bu şekilde bağlayabilir ve fotoğraflarda kimi etiketlemeniz gerektiğini önerebilir. Ancak, facebook verileri ne kadar topladığını ve ne tür verileri tuttuğu konusunda çok fazla endişe var.
Facebook verilenizde sayfanız da dahil olmak üzere ziyaret ettiğiniz her web sitesini veri olarak toplar. Fakat büyük şirketlerle farkında olmadan kişisel bilgilerimizin ne kadarını paylaşıyoruz? Bu web siteleri ne kadar veri toplayabilir?
Bunu ilk kez araştıran biriyseniz, başlamak için harika bir yer. Bu konuyu araştırdık ve çevrimiçi gizliliğinizi daha iyi yönetebilmeniz için bu bilgileri sizinle paylaşmak istiyoruz.

Web sitesinde hangi Facebook verileri toplayabilir?
Buradaki cevap oldukça korkutucu: Facebook, ona verdiğiniz her türlü bilgiyi toplayabilir ve onunla paylaşmadığınız bazı bilgileri toplayabilir. Bunu hafife söylemiyoruz. Kullanıcı bilgilerini güvenli ve emniyetli tutmak için korkunç bir geçmişe sahiptir.
Bir hesabınız varsa, kimi aradığınız, hangi grupların parçası olduğunuz, tüm sosyal ağınız ve Messenger’da paylaştığınız her şey dahil olmak üzere Facebook’un tüm site etkinliğinizi kaydetmesine zaten izin vermişsinizdir.
Bu bilgileri kendi yararına kullanır; özellikle, verilerinize ve internette aradığınız şeylere dayalı olarak hedeflenen reklamlar aracılığıyla para kazanır. Birçok kullanıcısı, her şeyin Facebook reklamlarıyla ne kadar derinden bağlantılı olduğunu anlamıyor.

Web sitesi dışında Facebook verileri toplayabilir mi?
Ne yazık ki siz web sitesinden ayrıldığınızda bile veri toplamaya devam ediyor.
IP adresiniz, hangi reklamlara tıkladığınız, hangi tarayıcıyı kullandığınız ve siteyi ne sıklıkta ziyaret ettiğiniz gibi bilgiler, ziyaret ettiğiniz herhangi bir web sitesinin hakkınızda kaydedebileceği verilerdir. sadece sitesini ziyaret ederek hakkınızda ne kadar bilgi sahibi olduğuna baktığınızda çok rahatsız edici.
Bu bilgiyi gerçek hayatta asla paylaşmazsınız, o halde neden internette paylaşıyorsunuz?
Ek olarak, birçok web sitesi Facebook pazarlama araçlarını kullanır. Bu, internette bulduğunuz şeyleri doğrudan Facebook hesabınızla paylaşmanızı kolaylaştırır. (Köpek yavrusu fotoğraflarını paylaşmayı veya o çikolatalı mus tarifini göndermeyi seven biri için bunun bir artı yanı var.) Ancak, Facebook’un sizinle ilgili tuttuğu tüm sekmeler sihirli bir şekilde ortadan kaybolmayacak. Sonunda, Facebook, Facebook web sitesinin dışından gelen veriler de dahil olmak üzere, düşündüğünüzden çok daha fazla bilgiye sahiptir.

Tarayıcı geçmişimi görebilir mi?
Evet, Facebook, belirli bir web sitesini ziyaret ettiğinizde izlediği gibi, göz atma veya arama geçmişinizi izleyebilir. Bazı kullanıcılar zaten Facebook’un AI teknolojisini kullanarak telefonlarındaki mikrofon aracılığıyla onları dinlediğine inanıyor. Korkunç bir düşünce, değil mi?
Gerçekte, telefonunuzdan dinleyemez. Ancak bu komplo teorisi, kaç kişinin Facebook’un çok fazla veri topladığını ve bildiğimizden daha akıllı olduğunu fark ettiğini gösteriyor . Burada kesin olan bir şey var: mahremiyet istilası ciddi.
Bir VPN sizi Facebook verileri toplamaya karşı korur mu?
Evet, bir VPN, Facebook’un hakkınızda toplayabileceği bilgi miktarını sınırlayarak sizi koruyacaktır (doğrudan uygulama ile paylaşmasanız bile). Bir VPN, sizi farklı bir konumdaki başka bir sunucuya bağlayarak çalışır; bu, IP adresinizi değiştirir ve verilerinizin şifreli kalmasını sağlar. Bu, Facebook’un verilerinizi izleyemeyeceği anlamına gelir. Yine de yeni IP adresinizi görebilirler, ancak tüm bilgileriniz şifrelenir, bu da sizi daha fazla koruma altına alır.

Bir VPN ile çalışır mı?
Bir VPN kullanıyorsanız, Facebook yine de mükemmel şekilde çalışır. Tek yapmanız gereken başka bir sunucuya bağlanmak, ardından devam etmek ve Facebook uygulamasını açmak. Amerika Birleşik Devletleri’nde (VPN’lerin yasal olduğu) bulunduğunuz sürece Facebook’a VPN ile erişmeye karşı bir kural yoktur.
Facebook’u mesafeli tutmak için hangi VPN’in en iyi sonucu vereceğini merak ediyorsanız, güçlü bir veri şifreleme yazılımına sahip bir VPN kullanın . Şifreleme, üçüncü tarafların bilgilerinize erişmesini engelleyen şeydir. Askeri düzeyde korumaya sahip bir VPN arayın.
Aranacak başka bir şey de “günlük kaydı yok politikası”dır. VPN’nizin günlüğe kaydetmeme politikası varsa, bu, bilgilerinizi toplamayacakları anlamına gelir. Bazı VPN’ler kullanıcı bilgilerini toplayıp daha sonra sattığından bu gerçekten önemlidir. Verilerinizi saklamayacaklarından emin olmak için VPN sağlayıcınızı kontrol edin .
VPN’inizi kurduktan sonra, internette gezinme ve bir Facebook hesabına sahip olma konusunda kendinizi çok daha iyi hissetmelisiniz. Artık verileriniz sizin verileriniz, Facebook’un değil.
Bu konuda daha çok bilgi sahibi olmak isterseniz massimo medyanın blog satfasını ziyaret edebilirsiniz.
Comments(02)