10 Adımda Google’a Reklam Verme, Google Reklamları bir diğer söyleyişle Google Ads, şansınız tükendikten sonra Vegas’taki bir kumar makinesi gibi paranızı alabilir veya işletmenizin kar oranını bir çığ gibi büyütebilir. Bu makale, Google Reklamları hakkında kapsamlı bir açıklama sunacak o halde hadi başlayalım Google’a reklam nasıl verilir ?
Google Reklamları Nedir
Google Ads (eski adıyla Google AdWords), işletmelerin arama ve görüntülü reklamlar oluşturmasına ve başlatmasına olanak tanıyan, self servis ve tıklama başına ödemeli bir reklamcılık platformudur. Daha popüler reklam ağı türü olan arama ağı reklamları, normal arama sonuçlarıyla neredeyse aynı görünür, tek fark yeşil renkli küçük “Reklam” kelimesidir. Google Ads, arama sonuçları sayfasının üstünde ve altında gösterilir. 10 Adımda Google’a Reklam Verme
Google Reklamları Nasıl Çalışır
Google Ads, bir arama motoru pazarlaması biçimidir ve işletmelerin self servis reklam yöneticisi aracılığıyla reklam oluşturduğu, başlattığı ve yönettiği Google’ın tıklama başına ödeme (PPC) reklam platformunun bir parçasıdır. Salt metin reklamlar işletmeler tarafından oluşturulur ve daha sonra alakalı anahtar kelimeler ve reklam içeriği, cihaz türleri, günün saati ve kullanıcı konumu dahil olmak üzere bir dizi faktöre dayalı olarak arama sonuçlarında görüntülenir. Reklam verenler, yalnızca kullanıcılar reklamlarına tıkladığında ödeme yapar.
Reklam verenler, bir Google Ads Yönetici hesabı oluşturarak başlamalıdır. Bundan sonra, yeni kampanya oluşturma sürecini başlatmak için Reklam Yöneticisi ana sayfasındaki “+” işaretini tıklayın. Burada, günlük bütçenizi girmekten bir yer seçmeye, hedef anahtar kelimeleri seçmeye, genel reklam ayarlarını düzenlemeye ve son olarak Google reklamınızı yazmaya kadar tüm gerekli reklam oluşturma adımlarını tamamlamanız istenecektir.

Yeni kampanya oluşturma sürecini tamamladıktan sonra Google, reklamınızı inceler. Bu genellikle yaklaşık 24 saat sürer. Reklamınız Google’ın reklamcılık politikalarından herhangi birini ihlal etmiyorsa onaylanır ve yayına alınır. Ardından, seçtiğiniz anahtar kelimelere ve kampanya ayarlarına göre arama sonuçlarında gösterilmeye uygun olacaktır. Bir reklam yayınlandıktan sonra, reklam verenler, anahtar kelimeleri değiştirmek, bütçeyi değiştirmek veya kampanyayı duraklatmak dahil olmak üzere performansını artırmak için reklamı ayarlayabilir.
Başarılı bir Google Reklam kampanyası, kullanıcıların ne aradıklarını, ne zaman aradıklarını ve hangi reklam metninin en ilgi çekici olacağını hesaba katar. Bir Google Reklamı, dikkatli bir şekilde oluşturulur ve iyi çalışırsa, satın almaya hazır olanları hedefleyerek işletmeniz için dönüşümleri ve satışları büyük ölçüde artırabilir. Peki detaylı bir şekilde anlatmak gerekirse Google’a reklam nasıl verilir
10 Adımda Google’a reklam verme
Google reklam kampanyaları, kullanıcıları her adımda yönlendiren “yeni kampanya” oluşturma süreci izlenerek 10 adım gibi kısa bir sürede oluşturulabilir. Başlamak için Google Ads Yöneticisi’ne giriş yapın ve yeni bir kampanya oluşturmak için “+” simgesini tıklayın. Ardından hedefinizi, kampanya türünüzü ve ağınızı seçin. Ardından, reklam grupları oluşturun, reklamlar oluşturun, kampanyanızı onaylayın ve başlatın ve son olarak kampanyanızı izleyin ve optimize edin.
Google Reklam kampanyanızı oluşturmak ve yönetmek için zamanınız veya kaynaklarınız yoksa (veya yalnızca profesyonellere bırakmayı tercih ediyorsanız), Massimo Medya gibi şirketler yardımcı olabilir. Massimo Medya, özelleştirilebilir arama motoru pazarlaması ve arama trafiğinden gelen dönüşümleri optimize etmek için web sitesi tasarımı gibi konularda uzmanlaşmış bir Medya ajansıdır.
Kampanyanızı kendi başınıza halletmeyi tercih ediyorsanız, on adımda nasıl bir Google Ads kampanyası oluşturacağınızı aşağıda sizin için açıkladık:
1. Google Ads Manager’da oturum açın ve Yeni Kampanya Oluşturun
Yeni bir Google Ads kampanyası oluşturmak için Google Ads Manager’a giriş yaparak başlayın. Halihazırda bir Google Ads Yönetici hesabınız yoksa, kaydolmak için Google’ı ziyaret edin. Google Ads Manager’a girdikten sonra, soldaki dikey menüdeki “Kampanyalar” sekmesine gidin. Kampanyalar sekmesinde, ekranın sol üst köşesindeki “Oluştur” düğmesini bulup tıklayın ve ardından açılır seçeneklerden “Yeni Kampanya” seçeneğini seçin.

2. Pazarlama Hedefinizi ve Kampanya Türünüzü Seçin
Yeni reklam kampanyası oluşturma sürecindeki ilk adım, pazarlama hedefinizi seçmektir. Şu anda altı pazarlama hedefi vardır: satışlar, olası satışlar, web sitesi trafiği, ürün ve marka üzerinde düşünme, marka bilinirliği, erişim ve uygulama tanıtımı. Ayrıca, “Hedefin rehberliği olmadan bir kampanya oluşturun” adlı son seçeneği belirleyerek bir pazarlama hedefi seçmeyi devre dışı bırakabilirsiniz.
Google Reklam kampanyaları için kullanılabilen altı pazarlama hedefi şunlardır:
Satış : Görüntülü reklam, video, alışveriş ve akıllı reklamları kullanarak Google Ads’den çevrimiçi, mağaza, telefon veya uygulama içi satışlar oluşturun.
Olası satışlar : Görüntülü reklam, video, alışveriş ve akıllı reklamları kullanarak belirli bir eylemi teşvik eden reklamlar aracılığıyla olası satışları artırın.
Web sitesi trafiği : Görüntülü reklam, alışveriş ve video reklamlarını kullanarak web sitenize gelen ziyaretçi sayısını artırın.
Ürün ve marka üzerinde düşünme : Kullanıcıları, görüntülü ve video reklamlar aracılığıyla hizmetlerinizi ve ürünlerinizi keşfetmeye teşvik edin.
Marka bilinirliği ve erişim : Görüntülü ve video reklamları kullanarak daha geniş bir kitleye ulaşarak marka bilinirliği oluşturun.
Uygulama tanıtımı : Uygulama reklamları aracılığıyla uygulamanızın etkileşimlerini ve yüklemelerini artırın.
Hedefinizi seçtikten sonra, kampanya türünüzü seçmeniz istenecektir. Google arama sonuçlarında görüntülenen metin reklamlar oluşturmak için “Ara”yı seçin ve “Devam”ı tıklayın.
Ardından, dönüşüm noktanızı veya Google reklamcılık hedefinize nasıl ulaşmak istediğinizi seçin. Size verilen seçenekler, daha önce seçtiğiniz hedefe dayalı olacaktır. Örneğin, hedefiniz için “Müşteri Adayları”nı seçtiyseniz, size şu seçenek sunulur: web sitesi ziyaretleri, telefon aramaları, mağaza ziyaretleri, uygulama indirmeleri veya gönderimlerden gelen potansiyel müşteriler. Birden fazla seçenek seçebilirsiniz. Ardından, seçtiğiniz seçeneklere göre gerekli bilgileri girin.

3. Kampanya Adı Oluştur ve Ağ Seç
Aşağıdaki ekranda bir kampanya adı oluşturun ve reklam ağınızı seçin. Kampanyanızın adını yalnızca siz görebilirsiniz, bu nedenle belirli reklamları kolayca tanımlamak için bir ad seçin. Ardından, reklamcılık ağınızı, aramayı (Google arama sonuçlarında görünen metin tabanlı reklamlar) veya görüntülü reklamı (üçüncü taraf sitelerde görünen afiş reklamları) seçin. Google reklamcılığına yeni başlayanların, çoğu reklam kontrolü için arama ağıyla başlamaları önerilir.
4. Kitle Hedefleme Ayarlarını Seçin
Sonraki sayfada, konum ve dillere göre hedef kitle hedefleme tercihlerinizi girmeniz istenecektir. Ayrıca, “Kitleler” bölümündeki “Ara”, “Gözat” ve “Fikirler” sekmelerini kullanarak yakın ilgi alanı kitleleri, ilgi alanları ve genel kullanıcı demografisi gibi daha gelişmiş hedef kitle ayarlarını girme seçeneğiniz de vardır.
Hedeflenecek Yerleri Seçin
Bu ekranda, reklamınızın görüntülenmesini istediğiniz yerleri seçmeniz istenecektir. Reklamlarınızın doğru kişilere gösterilmesini sağlamak için yer hedeflemenizde spesifik olun. Örneğin, belirli bir yerel pazarı hedefliyorsanız, reklamınızı Türkiye’nin tamamında sergilemek mantıklı olmaz.
Hariç Tutulacak Yerleri Seçin (İsteğe Bağlı)
Reklam verenler, hedeflenecek yerleri seçmenin yanı sıra, yerleri hariç tutmayı da seçebilir. Örneğin, Tokat merkezli bir ticari inşaat şirketi, hizmetlerini şehir çapında sunar ve bu nedenle Tokat’ı hedefler. Ancak hizmet vermediği birkaç ilçe olduğu için o ilçeleri kapsam dışı bırakıyor. Bunu yapmak için “Farklı bir konum bul” altındaki arama çubuğunu kullanın ve hariç tutmak istediğiniz konumun yanında görünen seçeneklerden “Hariç Tut”u seçin.
Yarıçap Hedeflemeyi Kullan (İsteğe Bağlı)
Yer hedefleme stratejiniz üzerinde daha fazla kontrol için “Gelişmiş arama” seçeneğini kullanın. Burada “Yarıçap hedefleme”yi seçerek belirli bir yarıçap içindeki kullanıcıları hedefleyebilirsiniz. Bu, özellikle reklamlarının yalnızca kendilerini ziyaret edecek kadar yakın kişilere görüntülendiğinden emin olmak isteyen gerçek zamanlı olarak faaliyet gösteren işletmeler için kullanışlıdır. Örneğin, insanların sizi ziyaret etmek için genellikle 10 milden daha uzağa gitmediğini biliyorsanız, yarıçapınızı 10 mil olarak ayarlayın.
Konum Ayarlarını Girin
Ardından, konum ayarlarını genişletmek için “Konum seçenekleri”nin yanındaki açılır oka tıklayın. Reklamlarınız için istediğiniz yer hedefleme türünü seçin: “hedeflenen yerlerde bulunan veya bu yerlere ilgi gösteren kişiler (önerilen),” “hedeflenen yerlerdeki veya düzenli olarak buralarda bulunan kişiler” veya “sizin için arama yapan kişiler”. hedeflenen yerler.” Ayrıca, reklamlarınızın görüntülenmesini istemediğiniz yerler varsa, konumları hariç tutmayı da seçebilirsiniz.
Dil Seçin (İsteğe Bağlı)
Yer hedeflemenizi yapılandırdıktan sonra, hedef kitlenizin veya müşterilerinizin konuştuğu dilleri seçin. Bunu yapmak için, “Bir dil girin” metin kutusunu tıklayın. Müşterilerinizin dilini/dillerini seçebileceğiniz bir seçenekler listesi görünecektir.
Kitle Hedeflemeyi Yapılandırın (İsteğe bağlı)
Reklam hedeflemedeki son adım, kitle hedeflemeyi yapılandırmaktır. Bu, reklamların kullanıcılara yalnızca konumlarına göre değil, aynı zamanda eğitim düzeyi ve medeni durum gibi ilgi alanları ve demografiye göre de gösterilmesini sağlar. Reklamlarınızın kalifiye kullanıcılara gösterilmesine yardımcı olacak herhangi bir kitle hedefleme seçeneği olup olmadığını görmek için arama, göz atma veya fikirler sekmelerini kullanın. Eğer öyleyse, onları seçin ve değilse bir sonraki adıma geçin.

5. Bütçenizi ve Teklifinizi Belirleyin
Ardından, Google reklamınız için her gün harcamak istediğiniz maksimum tutar olan günlük reklam bütçenizi belirleyin. Gerekli minimum günlük reklam harcaması bulunmamakla birlikte, yeni reklam verenler için günlük 10 ABD doları iyi bir başlangıç noktasıdır. Ardından, odaklanmak istediğiniz reklam etkileşimi türünü seçerek teklif stratejinizi seçin: dönüşümler (önerilen), dönüşüm değeri, tıklamalar veya gösterim payı
6. Reklam Uzantıları Oluşturun
Ardından, reklam uzantılarınızı ayarlayın. Bunlar, reklamınızın altında görünen ek metin satırlarıdır. Reklam uzantılarını kullanmakla ilgili ek bir masraf yoktur ve yalnızca reklamınıza daha fazla gayrimenkul eklemekle kalmaz, kullanıcılara daha fazla seçenek ve değer sunarak daha etkili reklamlara yol açar. Sağdaki açılır oku tıklayarak reklamını yaptığınız ürünle alakalı uzantılar ekleyin. Bitirdiğinizde, sol alt köşedeki “Kaydet ve Devam Et” düğmesini tıklayın.
7. Reklam Gruplarını ve Anahtar Kelimeleri Ayarlayın
Tüm kampanya ayarlarını girdikten sonraki adım, reklam gruplarını oluşturmaktır. Bunlar, paylaşılan bir anahtar kelime kümesi kullanılarak ürün veya hizmete göre gruplandırılır. Örneğin, bir diş hekimi muayenehanesi, yeni diş beyazlatma hizmetleri serisini tanıtmak için bir Google reklam kampanyası oluşturuyor olabilir ve bu nedenle, lazer beyazlatma için bir reklam grubu ve jel beyazlatma tedavileri için başka bir reklam grubunu kullanır – her biri kendi anahtar kelime kümelerine sahiptir.
8. Reklamlarınızı Yazın
Google’a reklam vermede Sona yaklaşırken, Google reklamınızı yazmaktır. Reklamınız Google arama sonuçlarında bu şekilde görünür. İki başlık (veya bir başlık ve alt başlık) ve bir açıklama yazmanız gerekir. Her başlık için 30 karakter ve açıklama için 90 karakter olmak üzere her biri için sınırlı sayıda karakteriniz vardır, bu nedenle reklamınızın kısa ve doğrudan noktaya kadar olduğundan emin olun.
İnsanları içine çeken ve tıklamaya motive eden göz alıcı bir reklam yazmak kolay değildir. Teklifinizi, işletmenizin ne yaptığını açıkça belirtmeniz ve kullanıcılara reklamınızı tıklamaları için bir neden vermeniz gerekir – hepsi sınırlı sayıda karakter içinde. Etkili reklamlar yazmanıza yardımcı olmak için reklam kopyanızda anahtar kelimelerinizi kullanın, yerel tanımlayıcıları kullanın, teklifinizi ve eylem çağrınızı net hale getirin ve reklamınızın tıklanıp tıklanmayacağı olasılığını artırmak için reklamla ilgili uzantıları kullanın. Reklamlarınızı yazmayı bitirdiğinizde “kaydet ve devam et”e tıklayın.
9. Kampanyanızı Onaylayın ve Başlatın
Google’a reklam vermede Son adım, yeni kampanyanızı onaylamak ve başlatmaktır. Bunu yapmak için, kampanya başlangıç ve bitiş tarihi de dahil olmak üzere kampanyanızın ayrıntılarını incelemeniz ve onaylamanız istenecektir. Kampanyanız, genellikle 24 saatten kısa süren bir reklam incelemesinden geçtikten sonra başlangıç tarihinde başlatılır. Ödeme bilgilerinizi girmediyseniz, kampanyanız yayınlanmadan önce bu bilgileri de girmeniz istenecektir. Gösterge tablonuzda görüntülemek için “Kampanyaya Devam Et”i tıklayın.
Kampanyanızı oluşturduktan sonra, pencerenin altındaki “Devam” düğmesini tıklayın. Kampanyanızı gözden geçirmeniz, gerekli değişiklikleri yapmanız ve henüz yapmadıysanız ödeme bilgilerinizi girmeniz istenecektir. Hazır olduğunuzda, kampanyanızı yayına almak için başlatın veya planlayın. Tüm yeni kampanyalar, genellikle yaklaşık 24 saat süren tüm yönergelere uyduklarından emin olmak için Google tarafından incelenir.
10. Reklamınızı İzleyin ve Optimize Edin
Google, reklam kampanyanızı onaylayıp yayına girdikten sonra, reklamlarınızı izlemeye başlayın. Gösterimler, tıklamalar, tıklama oranı ve dönüşümler gibi verileri görmek için Google Ads Yöneticisi’ndeki reklam kampanyası analizlerine bakarak başlayın. Kampanyanıza biraz zaman verdikten sonra kalite puanlarınızı gözden geçirin. Ardından, genel kampanya performansını kontrol edin ve reklamınızı iyileştirmek için optimize edin.
Comment(01)